Pizza Bianca – co to jest? Sprawdzamy jakie cechy ma ta znana włoska potrawa
Ogromna ilość odmian pizzy może zszokować każdego. Faktem jest, że to popularne danie niemal w każdym regionie świata doczekało się różnych wariacji. Wśród wszystkich kombinacji chrupiącego ciasta, jedna wyróżnia się szczególnie. Chodzi tu o pizzę Bianca, która często ląduje na włoskich stołach. Czym charakteryzuje się takie danie?
Jej smak dostrzegli już starożytni Rzymianie…
W stolicy Włoch często można spotkać w menu podział, który wyróżnia ciasta typu rosso (czerwone) oraz bianca (białe). Nazwy nie są przypadkowe i odnoszą się do obecności bądź braku sosu pomidorowego. Choć u nas jest on tak popularny, że wielu smakoszy nie wyobraża sobie ciasta bez tego dodatku, istnieją warianty pizzy, na których go nie znajdziemy.
Przykładem będzie pizza Bianca, która ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Choć bez sosu, ciasto ma idealną konsystencję, a dzięki nasączeniu oliwą, praktycznie rozpływa się w ustach. Z podań historycznych wynika, że potrawę najprawdopodobniej wymyślili już starożytni Rzymianie, którzy rozkoszowali się ciastem z dodatkiem fig, sera lub cykorii. Obecnie najpopularniejszym dodatkiem do pizzy bez sosu jest mortadela.
Sposób przyrządzania ciasta jest tu inny…
Brak sosu pomidorowego, który stanowi doskonały łącznik między ciastem a dodatkami musi być zrekompensowany. Dlatego właśnie spód pizzy Bianca ma nieco inną strukturę. Do jego przygotowania wykorzystuje się większą ilość wody po to, by ciasto przybrało bardziej gąbczastą strukturę. Klasycznym dodatkiem będzie także oliwa z oliwek, która doskonale nawilża powierzchnię.
Ten wariant dania pizzeria przygotowuje znacznie dłużej. Wyrobienie idealnego ciasta może zająć nawet 12 godzin, dlatego ceny za oryginalną potrawę mogą być nieco wyższe. Czego się jednak nie robi dla smaku, a ten jest wyjątkowy. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasto idealnie rozpływa się w ustach!
Jakie dodatki lądują na pizzy?
Włosi bardzo oszczędnie podchodzą do innych składników ciasta. Najczęściej wzbogaca się smak pizzy poprzez dodanie mozzarelli lub ziół. W Polsce istnieje większa różnorodność kompozycji. Restauratorzy bardzo często dołączają do niej pieczarki, salami, szynkę, mięso wołowe, warzywa lub sery.
Pizza Bianca na Nowej Hucie może dostarczyć nieco innych doznań smakowych. Brak pomidorowego sosu zastąpiony bardziej uwodnioną strukturą ciasta może zaskoczyć każde podniebienie. Dodatek oliwy świetnie komponuje się ze smakiem ciasta oraz pozostałymi jego składnikami. Kto nie próbował pizzy Bianca, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości…
Może spodobać Ci się również:
Życie małżeńskie, mimo romantycznych wizji, nie zawsze układa się gładko. Problemy w małżeństwie to naturalna część wspólnego życia, jednak czasem wymagają one bardziej zaawansowanego podejścia niż tylko rozmowy przy kawie.…
Czytaj więcej