Jak zrobić zimą zdrowe smoothie owocowe i jakich składników do tego użyć?
Smoothie jako zdrowy posiłek jest doskonałym pomysłem na pyszną przekąskę przez cały rok. Zimą jednak dostęp do lokalnych świeżych owoców staje się utrudniony. Wówczas można wybrać szereg innych zdrowych składników albo wykorzystać mrożone specjały, które pochodzą z innej strefy klimatycznej, a w obecnych czasach są u nas szeroko dostępne.
Zimowe owoce i warzywa tworzą genialne napoje, trzeba jednak dobrze dobrać zdrowe składniki. Warto tu nadmienić, że do wykorzystania nadają się zarówno świeże warzywa i owoce, jak też mrożone, zebrane latem, w których najważniejsze składniki odżywcze są zachowane. Jak komponować zimowe, zdrowe smoothie lub koktajle? Podpowiadamy poniżej.
Zimowe smoothie w egzotycznym wydaniu
Dziś wszystko, co możemy wziąć pod uwagę przy tworzeniu zdrowego koktajlu lub smoothie znajduje się w supermarketach. Wszystkie warzywa i owoce dostępne są na wyciągnięcie ręki, niezależnie od tego, skąd pochodzą. Oczywiście, smoothie owocowe, pełne niezwykłych, egzotycznych składników jest wyjątkowo dobrym pomysłem na zimę.
W ciepłe klimaty wprowadzi nas na przykład awokado, grejpfrut, banan, mandarynki, kiwi, mango, pomarańcze, pomelo itp. Powinniśmy wykorzystać taką dostępność owoców egzotycznych, gdyż zawierają wiele prozdrowotnych mikroelementów i witamin. Spożywać je można z lokalnymi składnikami łącząc w bajeczną kompozycję smakową.
Owoce i warzywa w miesiącach zimowych – jakie wybrać do zdrowego smoothie?
Nawet w naszym klimacie mamy wiele różnych owoców i warzyw, które możemy wykorzystać do zrobienia pysznego smoothie. Doskonale się tu sprawdzą brokuły, buraki, seler, kapusta, jabłka, gruszki, kalafior, brukselka, marchew, seler i wiele innych.
Możemy również wykorzystać letnie i jesienne warzywa i owoce w postaci wcześniej przygotowanych kompotów, mrożonek, dżemów lub suszonych owoców. Ciekawą odmianą są w 100% naturalne soki, które można do smoothie dodać.
Koktajl i smoothie na bazie naszych skarbów natury – pysznie i zdrowo
W sezonie jesienno zimowym organizm wymaga większej ochrony, a tym samym więcej trzeba zapewnić mu witamin i minerałów. Owocowe smoothie lub koktajle na bazie naszych warzyw i owoców z jesiennych zbiorów to źródło prozdrowotnych składników.
Wszystkie rodzaje jabłek są dostępne zimą, a one świetnie nadają się do koktajli. Buraki są źródłem błonnika i witaminy C, natomiast seler idealnie działa w zielonych koktajlach z innymi mocnymi składnikami smakowymi. Nie można zapomnieć o żurawinie — pełnej dobrych składników odżywczych i pomagającej w wielu problemach zdrowotnych.
Może spodobać Ci się również:
Zakup lokalizatora GPS to bardzo rozsądne rozwiązanie, jeśli chcemy zadbać o nasze auto. Urządzenie to powinno być zamontowane w każdym samochodzie bez względu na jego wartość. Jaki nadajnik GPS jest…
Czytaj więcej