Ile kcal ma pizza neapolitańska?
Pizzę zna i lubi chyba każdy z nas. To popularne danie bardzo często zastępuje pełnowartościowy posiłek i może stać się doskonałą przekąską podczas każdej imprezy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jest to jednocześnie potrawa bardzo kaloryczna. Już pizza neapolitańska dostarcza sporej ilości węglowodanów, a jak wiadomo nie jest to wariant zbyt obfitujący w dodatki. O jakiej ilości kcal tutaj mowa?
Tradycyjna pizza neapolitańska – z czego się składa?
To jeden z popularniejszych wariantów włoskiej potrawy, który znany jest na całym świecie. Oryginalna pizza neapolitańska nie zawiera dużej ilości składników. Chrupiący spód pokrywa w tym przypadku aromatyczny sos z pomidorków San Marzano, na którym znajduje się dodatek oliwy, świeża zielona bazylia oraz sery – tradycyjna włoska mozzarella i parmezan.
Choć skład pizzy neapolitańskiej nie jest zbyt okazały, jej smak doceniają krytycy z całego świata. Aromatyczne pomidorki nadają potrawie pikantnego charakteru, a dodatek bazylii znacznie wzbogaca aromat i smak tej potrawy. Podczas wyrabiania ciasta na pizzę neapolitańską stosuje się ściśle określoną recepturę, uwzględniającą odpowiednie proporcje składników. Wszystko po to, by uzyskać efekt idealnie kruchej pizzy.
Ile kcal ma pizza neapolitańska?
Głównym dostarczycielem kalorii z potrawy jest tutaj spód. Najczęściej przygotowuje się go z mąki pszennej typu 00, która jest głównym źródłem węglowodanów. Szacuje się, że pojedynczy kawałek może zawierać nawet około 300 kcal. Ich ilość może być zwiększona przez zastosowanie tłustych dodatków, takich jak parmezan czy mozzarella, która również znajduje się na pizzy neapolitańskiej.
Zjedzenie całej pizzy może więc być dla naszego organizmu sporym wyzwaniem. Taki posiłek dostarczy nawet 2500 kcal, dlatego potrawy nie powinno się jeść w całości. Osoby będące na diecie szczególnie powinny uważać na ilość spożywanych kalorii, dlatego pizza z krakowskich Bronowic w ich przypadku będzie niewskazana.
W jaki sposób zmniejszyć ilość kalorii?
Jeśli mimo wszystko chcemy spróbować smacznej potrawy, możemy zastosować pewne triki, które obniżą ilość kalorii. Dobrym pomysłem będzie zamówienie pizzy na cienkim cieście, przez co zmniejszymy ilość węglowodanów. Możemy również zrezygnować z niektórych dodatków, zamieniając je na zdrowsze składniki.
Warzywa, takie jak brokuł, rukola czy szpinak również mogą ozdobić doskonałą pizzę. Co prawda nie będzie to już tradycyjny wariant neapolitański, jednak również przypadnie do gustu wielu koneserom. Mięsny dodatek możemy też zastąpić pieczarkami, które, choć uchodzą za ciężkostrawne, zawierają znacznie mniej kalorii.
Może spodobać Ci się również:
Chciałbyś w celu utwardzenia gruntu zastosować Geokratę? Nie wiesz jednak, czy taka metoda zabezpieczenia jest trwała i posłuży przez wiele lat? Geokrata to bardzo popularne rozwiązanie, jeżeli chodzi o zabezpieczanie…
Czytaj więcej