Dobra pizza – jak zrobić takie danie w domowych warunkach?
Bez pizzy wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Ta potrawa na stałe zagościła wśród innych dań i wszystko wskazuje na to, że prędko się nam nie znudzi. Nie zawsze jednak mamy ochotę odwiedzać pizzerię i wydawać pieniądze na gotowe danie. Na szczęście możemy posiłek przygotować samodzielnie, choć nie jest to takie łatwe jak się wydaje… Jak przygotować smaczną pizzę u siebie?
Ciasto to podstawa…
Standardowe przepisy zazwyczaj są do siebie bardzo podobne. Podstawowymi składnikami ciasta są mąka, drożdże i woda. Choć mogą różnić się ich proporcje, zawsze spód popularnego dania opiera się na tych podstawowych produktach.
Aby przygotować pizzę, należy dokładnie złączyć ze sobą składniki i ugnieść ciasto. Następnie trzeba odłożyć je w ciepłym miejscu na godzinę lub dwie. Wówczas drożdże aktywują się i zwiększą objętość produktu. Po odczekaniu należy wyjąć gotowe ciasto, pokroić na mniejsze fragmenty i utworzyć z nich placek odpowiedniej grubości. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka.
Składniki – ile i jakie dobrać?
Pizzeria zazwyczaj zapewnia dość rozbudowaną gamę wariantów popularnej potrawy. Z pewnością jednak zauważyłeś, że w ich składzie najczęściej znajdują się 2, maksymalnie 3 dodatki. Dlaczego tak jest?
W pizzy chodzi o umiejętne połączenie smaku ciasta z subtelnymi dodatkami na wierzchu. Gdyby występowały one zbyt licznie, ciasto mogłoby stracić na jakości, zwiększyłaby się również ilość kalorii, którą zawierałaby taka pizza. Nowa Huta jest miejscem, w którym nasi specjaliści dostrzegli ten fakt, i wykorzystują go podczas opracowywania nowych wariantów potrawy.
Co może znaleźć się na cieście? Podstawowym dodatkiem jest sos pomidorowy. Można kupić gotowy produkt, lub przygotować go na bazie surowych owoców, przecieru lub produktów przetworzonych. Dodatkowo można wykorzystać inne składniki, takie jak suszone zioła, oregano, oliwki, mięso, wędliny, salami czy mozzarella.
Jak długo piec ciasto do pizzy?
Aby przygotować idealnie chrupiące ciasto, powinniśmy wykorzystać maksymalną temperaturę piekarnika. Przy kuchenkach domowych, zazwyczaj mamy możliwość nagrzania powierzchni do maksymalnie 270 stopni. Co prawda, to mniej niż w profesjonalnym lokalu, jednak taka ilość ciepła również pomoże przygotować smaczną potrawę.
Jak długo powinna być pieczona pizza? Kraków jest miastem, gdzie nasze lokale najczęściej przyjmują zasadę kilkunastu minut w piekarniku. To czas optymalny do dokładnego przygotowania ciasta i nadania mu chrupkości. Warto jednak na bieżąco kontrolować proces pieczenia – jeśli stwierdzimy, że ciasto jest niegotowe, dobrze jest przedłużyć proces o kilka minut.
Może spodobać Ci się również:
Efektownie dekoracje okienne to podstawa, jeżeli zależy nam na estetycznej aranżacji wnętrza. Warto poświęcić nieco więcej czasu, aby móc urządzić przestrzeń w sposób ciekawy, elegancki, ale też praktyczny. Wybór firanek…
Czytaj więcej