Czosnek w smoothie warzywnym, dlaczego warto go dodać?
Czosnek jest specyficzną przyprawą, która towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Jest to roślina powszechna w wielu miejscach na naszej planecie, a w związku z tym, trudno znaleźć kuchnię świata, w której tego składnika nie ma. Wynika to z wielu czynników, m.in. specyficznego smaku i aromatu oraz z wielu właściwości prozdrowotnych czosnku.
Charakterystyczny zapach niekiedy odstrasza twórców koktajli warzywnych, ale warto pamiętać, że nawet jeden ząbek czosnku to wielkie wsparcie układu odpornościowego. Smaczne i zdrowe smoothie owocowo-warzywne, do którego umiejętnie przemycimy czosnek, będzie doskonałym daniem wspomagającym nasze zdrowie. Kluczowe jest, aby wiedzieć kiedy i ile czosnku dodać, tak by zachować jego wartości, a jednocześnie nie pachnieć nim na odległość.
Dlaczego warto dodać czosnek do smoothie — właściwości zdrowotne
Czosnek kojarzony jest z jesienią i zimą, kiedy panuje okres przeziębień i grypy. W zależności od tradycji rodzinnych dodaje się go do mleka, do kanapek, albo aplikuje się łyżeczkę posiekanego drobno ząbku o Wynika to z powszechnie znanego faktu, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem.
Z dodatkowych, prozdrowotnych właściwości wymienić można te, które obniżają ciśnienie oraz wpływają na cały układ sercowo naczyniowy. Warto dodać, że czosnek zawiera cenne antyoksydanty, flawonoidy oraz dużą zawartość witaminy A, K, C. Z tych powodów powinien być stałym składnikiem potraw, niezależnie, czy są to dania obiadowe, czy delikatne zielone koktajle.
Specyficzny aromat i smak czosnku w smoothie
Ze względu na te dwie cechy, nie każdy lubi czosnek, a niekiedy odmawia uzupełnienia nim diety, z obawy przed roznoszeniem mocno wyczuwalnego zapachu. Jest to błąd żywieniowy i zdrowotny, który jednak można naprawić. Dobrym neutralizatorem zapachu jest dodanie ziół o silnych walorach aromatycznych, np. mięty.
Jeśli chodzi o walory smakowe, czosnek nadaje każdej potrawie wyrazistość i pikantność. Sprawia, że smoothie warzywne zyska na tym i nie będzie miało zbyt mdłego smaku. Warzywa z owocami w koktajlu, czy smoothie, wzbogacone czosnkiem i imbirem z dodatkiem mięty, dają efekt niepowtarzalny, pod warunkiem zachowania odpowiednich proporcji.
Z jakimi warzywami łączyć czosnek w smoothie?
Czosnek można połączyć z każdym warzywem. Idealnie pasuje do pomidorów, ogórków oraz szpinaku. W odpowiedniej proporcji dobrze podkreśli smoothie wykonane z rukoli z dodatkiem jarmużu. Ząbek czosnku to niewielka ilość, a jednocześnie dająca bardzo wiele wartości każdemu koktajlowi.
Może spodobać Ci się również:
Ostanie lata w medycynie estetycznej i kosmetologii to ciągły rozwój i wykorzystywanie coraz większej liczby narzędzi do leczenia oraz pielęgnacji skóry. Laserowe zabiegi stają się coraz bardziej popularne z wielu…
Czytaj więcej